Het algemene probleem

De wereld is overbevolkt, dat is algemeen wel bekend. Overal mensen, stinkende auto's, fabrieken enz.

Onze aarde wordt te warm. Door de te grote uitstoot van broeikasgassen zoals methaan, stikstof en koolstofdioxide komt er boven het natuurlijke broikaseffect een versterkt broeikaseffect. Dit betekent dat de aarde op lange termijn veel te warm wordt. Zo zal er in de toekomst geen leven op aarde meer mogelijk zijn. Het is zonde om de (nu nog) enige bekende planeet zo te verpesten. Helaas zijn veel te veel mensen zich hier niet bewust van of willen zich hier niet bewust van zijn. Dat al het ijs bij de polen langzaam wegsmelt weten we allemaal maar er zijn maar een paar die hier een oplossing voor proberen te vinden. Wij willen ook ons steentje bijdragen om de opwarming van de aarde te voorkomen of in ieder geval te verminderen.

Hoe warmt de aarde eigenlijk op?

Onze lucht bestaat niet allen uit zuurstof. Er zweven overal nog andere kleine deeltjes waaronder broikasgassen (bijv. methaan, stikstof en koolstofdioxide) Deze stoffen hebben de eigenschap om zonlicht vast te houden. het zonlicht schijnt op het aardoppervlak, het kan wel door de atmosfeer hen maar er niet meer uit. Hierdoor is het warmer op aarde dan op andere planeten ook als die dichter bij de zon staan. Als we dit broeikaseffect niet zouden hebben zou het op aarde zo koud zijn dat je er niet kunt leven. Je kunt nu wel zeggen dat het een natuurlijk fenomeen is dat de aarde zo opwarmd en dat de mens er niks aan kan doen. Maar die bewering klopt, vanuit ons zicht, niet. De mens zorgt ervoor dat er steeds maar meer broeikasgassen in de atmosfeer komen. Bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 door auto's en fabrieken. Zo ontstaat er een versterkt broeikaseffect dat er op lange termijn voor kan zorgen dat veel dieren waaronder de mens zullen uitsterven. Voor sommigen is het al gebeurd, voor de ijsbeer is het bijna zover en we kunnen er niet omheen dat het onheil de mens ook ooit zal treffen.

 

Groeten, Marijke

Voor meer informatie kan je naar deze animatie kijken:

http://www.moovly.com/usergallery/5e7c8a31-7449-df14

Bron tekst: Humboldt aardrijkskunde 3VWO

Hoofd- en Deelvragen

Hoofdvraag:

-Hoe maak  je zo ecologisch mogelijk een huis op grond die nergens voor geschikt is? 

Deelvragen: 

- Waarom wordt Sahara grond nergens voor gebruikt en is het mogelijk om er iets op te bouwen?

- Met welke gerecyclede voorwerpen kan je een huisbouwen?

Het probleem wat wij gaan aanpakken

Het probleem dat Marijke net heeft uitgelegd is niet het enige probleem waar we mee zitten. De hoeveelheid aardbewoners groeit met ongeveer 80 miljoen nieuwe bewoners per jaar, waardoor er ook steeds meer nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Er is steeds minder plek om op te verbouwen of te wonen en bossen worden daar het slachtoffer van. Elk jaar word er tussen de 6 en de 12 miljoen hectaren bos opzettelijk verbrand, alleen om meer plek te creëren. Bij dit proces komt erg veel CO2 vrij, zo veel zelfs dat 20% van de menselijke CO2-uitstoot komt door het kappen van bossen. Dit heeft dus ook weer effect op de klimaatveranderingen.

Daarom hadden wij het idee om een huis in de woestijn te maken. Er hoeven geen bossen gekapt te worden en 12% van het aardoppervlak is woestijn (en word niet gebruikt ), dus voorlopig genoeg ruimte voor huizen.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb